Sjukdomar på kanin
Dödliga smittorMyxomatos "kaninpest"
Symptom på denna sjukdom kan vara feber, svullnader i ansikte och kön, knutor i huden, slöhet och att aptiten på din kanin förändras. Sjukdomen smittas via blodsugande insekter som suttit på smittade djur men även vid direkt kontakt med en smittad kanin. RVHD - Kaningulsot Eller "Rabbit haemorrhagic disease virus" som är hela namnet på sjukdomen är ett virus från gruppen Calicivirus, detta virus smittar bara kaniner ur gruppen europeisk vildkanin (Oryctolagus cuniculus). RVHD1 har inte konstaterats på kaniner sedan 2011 då första smittade av RVHD2 konstaterades. RVHD2 är som man säger "uppgraderad" version av RVHD1. Sjukdomsförloppet på dessa sjukdomar är 1-3 dagar och är allt som oftast dödlig. De kaniner som överlever denna smittan blir friska smittbärare. En smittad kanin visar inte alltid symptom och kan se ut att ha dött från ingenstans. Men de som visar symptom kan få feber och ändringar i kaninens aptit. Smittan kan till skillnad från Myxon smitta via foder, hö, avföring, gräs och direktkontakt. Smittan kan även följa med på kläder, skor och päls på andra djur, vilket gör att denna sjukdom är svårare att kontrollera. Det finns vaccin mot dessa sjukdomar. De vi använder i Sverige är Nobivac MYX-RHD som skyddar mot Myxomatos och RVHD1. Cunipravac RHD mot RVHD2 sen finns det även Filivac mot RVHD1 och RVHD2, som tyvärr är restat. Nobivac samt Cunipravac bör vaccineras med 2v mellanrum där man även behöver ta cunipravac 2 gånger om året. Kan även rekommendera DENNA grupp, där vi hjälps åt att informera om fall med dessa sjukdomar runt om i Sverige! OhyraKvalster är en ganska vanlig parasit på kaniner. Som ofta kan spridas på olika utställningar och hopptävlingar. För att lättast förklara utseendet på dessa så är det som att någon har strösslat peppar i pälsen på kaninen, väldigt små "korn".
Skulle du misstänka att din kanin har någon ohyra så kontakta din närmsta veterinär. Du bör även undvika att både ställa ut och tävla kaniner innan ev behandling just pga smittorisken. När det kommer till att behandla kaniner mot dessa parasiter så finns det två stycken medel som jag rekommenderar. Exner - Receptfritt och går att beställa på exempelvis gnagarboden. Ett väldigt milt medel som man får använda fler gånger. Stronghold - Ett receptbelagd medel till hund- och kattungar som veterinärer skriver ut. Olika veterinärer säger olika behandlingar. Ett medel du absolut inte ska använda är frontline. Detta medel är för starkt för våra kaniner och orsakar epilepsianfall som kaninen tyvärr dör av. LaktasKaniner är bör leva på vegansk föda. Tyvärr är detta något som många sällan känner till. Därför är det ofta man hittar både ägg och mejeriprodukter i kaninerna godisbitar. Som exempel på detta är yoghurt drops, donuts och Versele Laga Crock. Det finns både Yoghurt drops och Crocks utan mjölk, där emot är det viktigt att läsa i innehållsförteckningarna kring detta.
Kaniners di innehåller laktos precis som all annan djurdi. Men när kaninungarna slutar dia så slutar även deras kropp att producera enzymen Laktas. Denna enzym är den som bryter ner laktosen i din. Detta gör att kaninernas kropp efter att slutat dia har svårt att bryta ner laktosen i maten. FödaKaniner vet sällan vad som är bra och mindre bra för dem att äta. Därför är det viktigt som ägare att inte låta någon som kaniner inte tål ligga framme med risken att kaninen får tag i detta och blir sjuk.
|
Encephalitozoon CuniculiE. Cuniculi som även kallas nozematos är en parasit. Denna parasit angriper i första hand njure och nervvävnader. Men den kan även sätta sig på andra organ i kroppen så som hjärtmuskulatur, lungor, lever och hjärnan. Parasiten smittar främst via urin, men en drabbad hona kan smitta sina ungar som ligger i magen. Vanligast är dock att kaninerna blir smittade av honans urin när dessa ligger i boet.
Att diagnostisera E.C kan vara väldigt svårt. En kanin visar inte alltid tydliga symptom. Parasiten kan även ge många olika symptom då den kan sätta sig på så många olika organ i kroppen. Men en symptom på E.C kan vara allt från förändrat beteende hos en kanin, balansrubbningar, förlamningar, epilepsi liknande anfall, skakningar, avmagring, ökad törst och att kaninen kissar ovanligt mycket och en rad andra. Bästa sättet att ta reda på om din kanin har E.C är att ta ett blodprov för att se om kaninen har antikroppar mot parasiten. Om kaninen har antikroppar mot det. Så finns parasiten i kaninen. CocciderCoccider är mycket små encelliga parasiter som förekommer hos flertalet djurarter. På kaniner och harar finns denna parasit främst i tarmarna men även levern som kan orsaka allvarliga skador vilket kan leda till akut infektion med kraftig diarré och snabb död eller där kaninen magrar av och till slut dör.
Denna parasit smittar via avföring, mat eller vatten. För att ta reda på om kaninen har denna parasit så tar man ett täckprov eller obduktion. Sjukdomar på fortplantningsorganLivmodercancer
Att en hona får tumörer i livmodern är tyvärr ganska vanligt och man vet inte riktigt varför så många får det. Man kan förebygga livmodercancer genom att kastrera sin hona. Så vet man med sig att man inte kommer använda sin hona i avel så kastrera henne, gärna så tidigt så möjligt. Helst innan 2 års ålder för att förhoppningsvis slippa att det redan börjat utvecklas tumörer. Det är inte alltid som man ser att en hona börjar utveckla denna sjukdom men det finns några symptom som man kan se bland annat att det kommer blod ur slidan, öm mage, massa i buken, problem med dräktighet och cystor i spenarna. Testikelcancer När en hane får tumörer i sina testiklar så är dessa vanligtvis godartade och det drabbar oftast äldre hanar. Detta kan man se genom att ena testikeln blir större än den andra. För att undvika detta så går det att kastrera kaninen så länge denne inte är allt för gammal. VävningVävning är ett beteende som inte är forskat om så mycket ännu. Men det är ett beteende man ofta ser på rödögda kaniner men även kaniner med rubinglans (dvs. zoblar). Vävning är när kaninen sitter med huvudet fram och tillbaka och "skannar" omgivningen.
Detta är vad som tros idag för att kaninerna har nedsatt syn och inte kan fokusera ordentligt. MegacolonMegacolon är en defekt som orsakas av en förlamning av kaninens tarmar. Vanligast kaninerna att hitta denna defekt på är så kallade vitscheckar. Defekten i sig är inte smittsam till andra kaniner men många av kaninerna med denna defekt har svårt att hålla en bra kondition på magen. Kaninen med denna defekten har så stora problem med tarmarna att de oftast inte klarar sig mer än 1-2 år.
|
Megacolon
Hydrocephalus
Splay leg
Hydrocephalus
Splay leg