Kaninfärger & fakta
  • Startsida
  • Våra böcker
  • Basfärger
  • A-locus
  • B-locus
  • Färgregister
  • Färger utomlands
  • Ögon- och klofärg
  • Teckningar
  • Ovanliga mutationer
  • Ärftliga defekter
  • Tänder och Bettfel
  • Brokad - Vitscheck
  • Sjukdomar
  • Genkoder SV/EN
  • Grunder
  • Korsningsguide
  • Färgrena parningar
  • Testa dig själv!
  • Kaninraser
  • Pälsvarianter
  • Allmänna Råd
  • Päls och fällning
  • Växter

Ärftliga defekter

På denna sida kan du läsa en sammanfattning om de mest omtalade defekter, men även några av dem som gärna missas eller som många tyvärr inte har någon koll på alls. Här är det både defekter som kan uppkomma av avel. Men även defekter som kan uppkomma i äldre åldrar på grund av dålig skötsel.

Det är enligt svensk djurskyddslag förbjudet att avla på djur som kan ge defekter.

Defekter som uppkommer bör ALLTID delas så att alla berörda kan ta ta ställning till hur de vill göra i en sådan situation.
Defekter ska aldrig hållas hemliga för allmänheten då det skadar fler människor än vad man tror. 

Defekter på nyfödda kaniner
​

Mupp
Mupp är en defekt som uppkommer om två kaniner som bär dvärggen paras. En kanin som får dubbel dvärggen blir en så kallad mupp (dubbeldvärg). En mupp är en missbildad kaninunge. De är väldigt små och har oftast ett oproportionerligt utseende, konstigt formade ben, platt bakdel och pyttesmå öron som sitter långt bak på huvudet och ofta med en så kallad vattenskalle - extra stor skalle med utbuktande ögon. Dvärggen är en vanlig gen som hittas på hermeliner och dvärgteddy, men även på de importerade miniature lop (England). I andra länder finns defekten även på liten rex och lejon. 

I teorin ger en kull där två kaniner med dvärggen har parats ca 25% muppar.

Bärare+ bärare:
25% muppar 
25% helt fria
50% bärare

Det är enligt svensk djurskyddslag förbjudet att avla på djur som kan ge defekter, och dvärggensbärare ska aldrig paras med en annan dvärggensbärare (vem som är bärare kan vara svårt att se på utsidan). Dock är det ofta just dvärggensbärare som får bäst poäng på utställning i raser som hermelin, de har dessa "barnsliga" drag i utseendet som man eftersträvar inom rasen. 

Bilder på muppar finns här.
​


Maxfactor
Maxfactor är en ovanlig defekt i Sverige, men en väldigt allvarlig sådan! Skulle genen dyka upp så är det främst på hermeliner men även på lejonhuvad kanin (detta är främst på lejonkaniner som är utblandade med hermelin för att förbättra raspräglen vilket oftast är på importer), på Rex och dvärgvädur har det förekommit. Ungar som föds med denna defekt saknar ofta ögonlock, föds med öppna ögon, och har ben som kan vara vända på alla håll och kanter, sammanvuxna ben, simhud mellan tårna, och extra tår. 

Genen är recessiv och kommer från båda föräldrarna. Hela linjen bör tas ur avel!
Bärare+ bärare:
25% drabbade ungar
25% helt fria
50% bärare

Bilder på Max factor finns här.

Hippo
Hippo översatt till svenska betyder "flodhäst" och det förklarar denna defekt ganska bra. Ungarna ser ut som en flodhäst, uppblåsta. Det är en ganska ovanlig defekt här i Sverige vilket vi ska vara glada över. 

Uppkommer dessa defekter i en kull så ska föräldrarna plockas ur avel och alla eventuella syskon ska även dem plockas ur avel. Man bör även kolla upp eventuella förfäder om man även äger dessa. Annars kontakta de som äger föräldrar djuren till de som fått en kull med detta i. ​

Bilder på hippo finns här.
​
Picture
Såhär ärvs recessiva gener där båda föräldrarna måste vara bärare för att det ska uppkomma på ungarna.

Benställningar
​

Detta är ett vanligt fel hos många av raserna. En kanin med dessa benställningar mår inte alltid bra av det och kan behöva avlivas. Kaniner kan leva med dessa benställningar till en viss del, men inget som bör överbelastas. Märker man att kaninerna har någon av dessa benstälningarna ska man vara extra noga med att kolla så att kaninen mår bra. Minsta tecken (och helst innan det) för halt eller liknande bör kaninen avlivas för kaninens egna bästa.

O-Bent - Detta är när kaninens tassar pekar in och formar formen O med frambenen.
X-Bent - Är när kaninens tassar pekar utåt och formar formen "X" med frambenen.
Genomtramp - Är när kaninen istället för att trampa på tårna även trycker ner hela handlederna när det stödjer sig på frambenen.
​Splay legs - Precis som det låter så orsakar denna defekt att benen stretar åt alla håll och kanter. Benen sitter inte som de ska göra vilket gör att kaninen inte kan använda benen. Kaninen kan med denna defekt inte leva ett normalt liv. 
​
Bild på kanin med splaylegs sökes!
Picture
Idealet
foto: Malin Hultman
Picture
O-bent
foto: Malin Hultman
Picture
Björntramp/Genomtramp
foto: Mia Lindqvist
Picture
X-bent
Foto: ?

​

​DÖVHET - vanligast på vit blåögda kaniner, är ärftligt. Har med avsaknaden av pigment att göra. 

EPILEPSI - vanligast på vit blåögda kaniner, man måste para in färgade djur var tredje generation för att komma undan problemet. 

VÄVNING/SCANNING - vanligast på rödögda kaniner som vit rödögd och rysstecknad, men förekommer även på zoblar. Är en defekt på djupseendet som har med avsaknaden av pigment att göra.  





​Vitscheck / dubbelbrokad

Denna defekt är väldigt enkel att undvika. Detta är då denna defekt uppkommer när man parar två kanin av genen "Kk" med varandra. Teckningar som är "Kk" är bland annat mantlat, brokat, dalmatin, gepard, tricolor, scheck, hotot och trefärgade.

Om denna gen dubblas så blir kaninen en så kallad dubbelbrokad även kallad vitscheck. En dubbelbrokad kanin utvecklar en tarmsjukdom även kallad megacolon, vilket är en förlamning nervsystemet i kaninens tarmar. Dessa kaniner får återkommande magproblem och har även sämre immunförsvar och lever ofta inte mer än 1-2 år. 

Mantel (Kk) + mantel (Kk):
25% vitscheckar


En länk jag tycker är värd att kolla om man vill lära sig mer  LÄNK


​​Bettfel

Text: M. Käll, Alrunans kaniner


​Tandproblem är en av de allra vanligaste anledningarna till att en kanin behöver opereras hos veterinär, men det kan vara lurigt att upptäcka att din kanin har något fel på tänderna för det syns inte alltid. 

Tecken att kolla efter: 
- Kaninen tappar vikt och magrar av 
- kaninen äter mindre än förut, eller undviker att äta hö och väljer bara pellets
- Svullnader i ansiktet eller under hakan
- rinnande ögon
- att den inte putsar sig längre
- att den inte äter sitt nattbajs under en längre tid

Här behövs ofta en full undersökning av såväl framtänder, pegtänder och kindtänder med tandrötter hos veterinär. Det är viktigt att regelbundet hålla koll på tänderna, så när du tar din kanin till vaccination eller hälsokontroll ska du alltid be om en extra undersökning av kindtänderna. Ju snabbare det upptäcks att en tand växer fel desto mindre kommer kaninen att lida och desto billigare kommer det bli för dig som kaninägare. 


En full tandundersökning hos veterinär ska alltid innehålla komplett information från dig som ägare som innehåller allt om din kanins hälsa, vilken sorts kost den äter, vilken typ av pellets och hö.  


Käkarnas tillväxt och utveckling beror också på vilken sorts tryck och ansträngning de utsätts för. En kanin som aldrig spenderar längre perioder med att tugga får ofta underutvecklat och svagt skelett i käkarna och muskelfästena i käkbenet försvagas. 

Vissa webbsidor och uppfödare har som regel att bettet på ungar ska vara helt korrekt vid 3 veckors ålder, annars ska de inte gå i avel. Vi har inte lyckats hitta några vetenskapliga källor på detta, och kan därför inte garantera att detta stämmer. 
​


Ärftliga/medfödda bettfel: 
Tångbett - när framtändernas tuggyta har kontakt med varandra
Saxbett - när överkäkens framtänder går omlott utanpå underkäkens
Underbett - underkäkens framtänder växer utanpå överkäkens
Överbett - överkäkens framtänder sticker långt utanför underkäkens
X-bett - tänderna växer som ett X

Bärare+ bärare:
25% drabbade ungar
25% helt fria
50% bärare



Bettfel i vuxen ålder: 
Käkböld Inflammation i felväxta tandrötter kan orsaka bölder och svullnader i käken. ​
Taggar - vassa utväxter på kindtänderna som gör ont i munnen


Man kan undvika de allra flesta tandproblem genom att köpa kanin från en seriös uppfödare med friska linjer och ge sin kanin en korrekt diet som består av grovt hö med långa strån.


Läs mer om kaninens tänder
och se bilder på bettfel här.. 
Picture
Normalt bett.

Källor:
Rabbit dentistry: http://www.medirabbit.com/EN/Dental_diseases/Differential/Rabbit_dentistry.pdf
Malocclusions in guinea pigs, chinchillas and rabbits: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC339280/
© Malin Hultman och Mikaela Käll 2017 - Layout by www.Snowflakeskaniner.weebly.com
All rights reserved, everything on this site is protected by law. If you want to use any information ASK us before using it.
Proudly powered by Weebly